katakitoka

Picaturi de parfum ce amintesc de o alta lume... trecut si viitor, toate adunate intr-un singur suflet ce traieste.

marți, octombrie 03, 2006

Despre frica

Ce este "frica"? "Frica" nu este altceva decat convingerea noastra ca suntem lipsiti de raspunsuri eficace la o anumita problema, o anumita situatie de care inca nu ne-am lovit.
Zi de zi ne confruntam cu tot felul de “frici”: Daca mi se intampla ceva rau? Daca ii spun asta si se va supara? Daca voi avea de suferit? Daca ma imbolnavesc? Daca voi ramane singur? Daca ma vor da afara de la job? Daca vor rade de mine? Daca voi fi refuzata? And so on…

Eu consider ca "frica" nu exista in sine, ci numai in legatura cu o anumita situatie. Cand ceva de care ne era teama se intampla intr-adevar noi nu ne mai luptam cu teama ci chiar cu problema pe care trebuie sa o rezolvam. Si aici intervine un nou tip de “frica”, “frica” de a nu da gres. E ca un cerc vicios…

"Frica" este, deci, o imagine mentala pe care ne-o formam despre un eveniment posibil a surveni in viitor, imagine formata plecand de la ideea ca, in momentul in care acel eveniment se va intampla, nu vom fi capabili sa ii facem fata.
Merita deci sa ne intrebam: daca am sti cum pot fi infruntate aceste probleme, de ce ne-ar mai fi frica? Raspunsul este evident: de nimic.

Intr-o suburbie a Los Angeles-ului exista un club de persoane bolnave de SIDA care, constientizand ca sunt de fapt condamnate la moarte, au inteles ca nu mai au nimic de pierdut si, in consecinta, se dedica unor activitati pe care "inainte" nu ar fi indraznit niciodata sa le desfasoare: parasutisrn, alpinism, curse auto, etc.Aceasta m-a determinat sa ma gandesc la faptul ca, in fond, fiecare dintre noi suntem “condamnati la moarte”. De abia in momentul in care constientizam inevitabilitatea mortii avem cele mai mari sanse de a trai o viata mai intensa si incarcata de semnificatii, distrugand limitele pe care temerile noastre ni le-au creat.

”Atunci cand esti in lupta, aminteste-ti ca oricum vei muri!"

7 Comments:

 • At 11:01 a.m., Anonymous Vlad said…

  Interesant post.
  As putea spune ca, din pct. meu de vedere, frica intervine atunci cand intampini o situatie neprevazuta, pe care nu stii cum s o abordezi. Esti obisnuit cu lucruri normale, si dintr-o data, pus in fata unor lucruri iesite din tipar, pe care nu le intelegi sau pe care nu ti-ai pus niciodata probleme sa le intelegi, te cuprinde panica. E o situatie frecvent intalnita si prietenii nostri americani sunt cel mai bun exemplu. Foarte indoctrinati, nu ar pricepe niciodata de ce mexicanii se biciuiesc si rastignesc pentru a celebra moartea lui Iisus, sau de ce in anumite triburi femeile isi pun cercuri de metal in gat, sau barbatii sar cu o funie de canepa de la 25 m spre pamant, fara nici o plasa, doar pentru a dovedica sunt barbati sau pot muri fara a fi.
  Ma rog, poate bat campii...
  v.

   
 • At 12:17 p.m., Anonymous PostaL said…

  FRÍCĂ, (rar) frici, s.f. Stare de adâncă nelinişte şi tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar; lipsă de curaj, teamă, înfricoşare.

   
 • At 12:34 p.m., Anonymous Anonim said…

  interesant...ceea ce nu nu spune nimeni este ca frica ne limiteaza gandirea ca si alte emotii puternice. Frica ne face sa reactionam intr-un timp mai scurt in cazuri extreme. Neavand timp indelungat de gandire se pot lua decizii proaste...

   
 • At 9:53 a.m., Anonymous Catalin R. Brasov said…

  Frica este sentimentul principal pe care vietuitoarele il pot trai.

  Frica de a nu pierde pe cineva drag ne face sa iubim.

  Frica de repercursiuni ne cizeleaza educatia.

   
 • At 4:28 p.m., Blogger Raluca said…

  Bun...de-acord ca trebuie infruntata
  De unde imi i-au curajul ...ma priveste, cred ca ma descurc, dar ce fac daca nu ma mai pot controla?
  Pur si simplu mi se inmoaie picioarele si imi tremura, raman fara aer si nu ma pot stapani.
  Lucrurile astea ma obosesc, ma consuma energetic si psihic si totodata ma enerveaza ca nu le inteleg.

   
 • At 4:58 a.m., Anonymous Anonim said…

  ...please where can I buy a unicorn?

   
 • At 6:36 p.m., Anonymous Ancuta said…

  Foarte interesanat viziune, mi-a placut foarte mult ceea ce ai punctat. La un moment dat in viata toti ne lovim de frica intr-un fel sau altul, important este ce facem sa trecem peste ea.
  BAFTA IN CONTINUARE SI SPOR LA SCRIS!!!

   

Trimiteți un comentariu

<< Home